Świetna włoska kuchnia
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród szerokich opcji, jakie daje kuchnia europejska na atencję zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, kolorów oraz spora dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Standardowemu Polakowi restauracja włoska, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i ewentualnie z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe potrawy włoskie
Pasty to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wymyśleć produkty których nie można dodać do makaronu. jedzonko Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy drobiowe i przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.
Następnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To też risotto, focaccia, piada i szeroki wybór słodyczy – np. tiramisu czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mozarelli i grana padano.
Zobacz film